En stad mår bra av lite färg

31 oktober 2019 jonas olsson
En stad mår bra av lite färg

Det är lätt att tro att vägar, broar och parkeringshus måste vara gråa och trista. Eller att gårdarna vid våra bostadsföreningar måste vara gjorda av betong. Men numera är det enkelt att skapa den typen av ytor i en mängd olika former och färger. Gjutasfalt har nämligen massor av olika användningsområden. 

 

I parkeringsgaraget kan p-rutorna märkas ut med en färg som gör det tydligt var bilen kan placeras. Cykelbanor kan färgläggas och på så vis göra det säkrare för cyklisterna att röra sig i trafiken. Och genom att bygga gångbanor och terrasser i glada färger kan föreningens innergård få en varm och trivsam miljö. 

 

 

Ekonomiskt för både plånbok och miljö

 

Gjutasfalt är gjord i ett slitstarkt material som tål påfrestningar från årstidernas växlingar. Den är tillverkad i ett material som tål väta och står pall för både regn och snö. Därför passar gjutasfalt bra i Sveriges klimat med dess stora temperaturskillnader. Från varma somrar till isande kalla vintrar. Med tiden har även tillverkningsprocessen förändrats och gjorts mer miljövänlig. Gjutasfaltens hållbarhet och användbarhet gör den till ett bra val för både plånbok och miljö. Det gör gjutasfalt till något av ett framtidens material.

 

Passar alla miljöer

 

Eftersom gjutasfalt är ett material som tål påverkan från kemiska vätskor är den ett utmärkt val till industrifastigheter. Vägar och cirkulationsplatser har ett konstant flöde av fordon som bromsar, gasar och accelererar. Det är områden som har en hög kontinuerlig påfrestning och där gjutasfalt kan användas med fördel tack vare dess slitstyrka och hållbarhet.  

I känsliga kulturmiljöer är den ett bra val eftersom gjutasfalt är tillverkad av naturmaterial. Det går att hitta flera företag som tillverkar Gjutasfalt i Stockholm. Det är därför lätt att snart göra om innergården till den där mysiga färgklicken eller att få parkeringshuset mycket mer trivsamt med ljusa färger och tydliga parkeringsrutor.