Finn kroppens rytm vid trumsetet från Danguitar.se

09 september 2020 Mikael Barani

Det är med allt tyngre steg som vi vaknar upp på morgonen nu när hösten är här. När mörkret blir allt mer påtagligt – det anfaller ju oss smygande i både gryning och skymning – blir vi också lite tröttare och mosigare i huvudet.
Förr i tiden, när vi var ett jordbrukande samhälle, så brukade man ju börja göra sig redo att tagga ned nu. Visst fanns det saker att göra, men den intensiva skördeperioden började bli allt mer avlägsen. På vintern så tog man det istället lugnt och levde på det hårda arbete som man hade lagt ned under våren, sommaren och en del av hösten.

Att hitta kroppens egen rytm

Idag så dundrar vi på i ungefär samma tempo under hela året. Förutom för på semestern förstås. Då försöker vi klämma in hela årets återhämtning på en månad ungefär.
Visst vore det trevligt om vi kunde leva ett liv som är med balanserat och synkat med årstiderna även idag? Att hitta en sorts rytm som ur ett evolutionärt perspektiv är det som är rätt för oss.

Kanske har – ironiskt nog – den pågående pandemin faktiskt öppnat upp för flera av oss att leva ett liv som är mer flexibelt. Där vi kan varva arbete med vila eller att vi gör något där kraven på prestation är borta – som att bara sitta ned vid trumsetet från danguitar.se och bara låta kroppen göra sig av med rastlös överskottsenergi. För att bara sitt ned under långa perioder i sträck är våra kroppar inte riktigt gjorda för.

Däremot är vi gjorda för ett varierande rörelsemönster där vi mellan varven blir riktigt svettiga och där vi kan lägga undan hjärnan, så att säga.

Frågan är därför om du kan hitta mer rörelse, och vila, i din vardag. Oavsett om det är bakom ett trumset eller bara genom en promenad i parken.