Fluortanten är död, länge leve din tandhygienist!

30 september 2021 patrick pettersson
image

Beroende på vilken generation du tillhör är “fluortant” antingen ett ord som väcker starka minnen till liv, eller så vet du inte över huvud taget vad det handlar om. För den yngre läsaren kommer här en kort förklaring: Fluortanten kom ut till skolor, förskolor och daghem någon gång per läsår. Hon (det var alltid en hon) hade med sig tandborstar och fluorskölj till alla barnen och ställde upp klassen i ring för gemensam tandborstning och allmänna förmaningar.

Den som söker en liknande upplevelse med lite mer professionell touch vänder sig idag istället till en tandhygienist. Hos tandhygienisten är alla välkomna, barn såväl som vuxna. För den som vill läsa mer om vad som skiljer en tandläkare och en tandhygienist går det bra att läsa här: tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct. Men i stort handlar tandhygienistens arbete, precis som fluortantens forntida uppgifter, om att förebygga dålig tandhälsa. 

 

Jobba preventivt hos tandhygienist

En tandhygienist är ett bra komplement till dina ordinarie tandläkarbesök. Hos tandhygienisten får du hjälp med att grundligt rengöra dina tänder. Du får också tips och råd om produkter som passar dina behov, och information om hur just dina tänder sköts på bästa sätt. Kanske har du gropiga tänder, eller kindtänder som sitter extra dåligt till och kan vara svåra att få rent. 

Den vardagliga skötseln av tänderna som du gör själv i ditt eget badrum är det som verkligen gör skillnad vad gäller din långsiktiga tandhälsa. Även om du inte ser ett omedelbart resultat kommer det märkas när du kommer upp i åren. Fluortanten kom in i rummet med en självklar auktoritet. Det var inte tal om att någon skulle slarva med borsten eller fluorsköljet. Och du har faktiskt allt att vinna på att förhålla dig likadant till det din tandhygienist säger till dig. Dina tänder ska helst leva lika länge som du själv.