I Stockholm kan man bli serverad god husmanskost

01 augusti 2021 william eriksson

Många människor saknar en riktigt härlig husmanskost i sina liv. Det finns så många restauranger som serverar mat från alla kök från hela världen. Och det är fantastiskt. Tänk att det går att njuta av mat från världens alla hörn, oavsett var man bor. Nåväl, kanske inte ute i varenda avkrok i världen, men i de flesta stora städer växer restauranger upp i varje gathörn. Det är både mysiga ställen och små kvarterskrogar, lunchrestauranger, lyxkrogar och en hel del fik som serverar mat. 

Tack vare detta har även den svenska husmanskosten kommit att återuppstå som både delikatess och vardagsmat. Husmanskost i Stockholm serveras numera på flera platser, likaväl som man kan hitta den speciella maten ute i landsorten på en liten bykrog. Vill man veta lite mer om husmanskost kan man titta in på https://www.restauranghubertus.se/.

 

Husmanskost till vardag och lyx

När det gäller att bli serverad husmanskost till vardags blir det mest ett lunchställe man vänder sig till. Så gott det är att få den där raggmunken och det stekta fläsket. Eller när man låter en tallrik köttbullar med potatismos hitta gommens smaklökar. För att inte tala om rotmos och fläsklägg. Sill och potatis, eller strömming med mos och lingon. En och annan kålpudding slinker nog också ner utan några större problem. 

När man vill äta husmanskost som lyxmåltid handlar det oftast om något annat än själva ingredienserna i sig. Det handlar för det mesta om att en riktigt duktig kock tar sig an ett väl beprövat recept och, som om hen utför ren magi, förvandlar det till en kulinarisk rätt att avnjutas på en lyxkrog. Oftast är det då hela konceptet i sig som spelar den största rollen. Miljö, inredning, eminent service och det faktum att det ligger väldigt lite på tallriken till ett mycket högre pris än på lunchrestaurangen.