LED lampor finns med alla möjliga färgtoner

17 maj 2022 jonas olsson
image

editorial

När det började komma LED lampor på marknaden fanns de bara att få med kallt vitt ljus. Nuförtiden kan LED lampor ha vilken färgton som helst. Det finns till och med LED lampor som kan ändra färgtemperatur när man dimmar dem. Det finns alltså ingen anledning längre att välja något annat.

Färgtonen på ljuset mäts i enheten Kelvin, från 10 000 Kelvin som är som en kall blå himmel, till 1900 Kelvin som är varmt ljus, liknande det från ett stearinljus. För allmänna ytor i hemmet, till exempel hallen, är 3000 Kelvin bra. Om du inte kan bestämma dig kan du skaffa lampor med fjärrkontroll så att du kan variera färgen. Det kan vara kul om man har disco, eller bara vill ha lite variation. På https://ledmegastore.se/19106-LED-lampor hittar du många alternativ.

När man använder LED lampor som arbetsljus är det bäst om färgtonen liknar dagsljus. Med bra belysning kan du bespara dig problem som huvudvärk och trötta ögon. Välj ett ordentligt ljus till skrivbordet på hemmakontoret. Se dessutom till att ha bra omgivande ljus i rummet. Du kommer att tacka dig själv när du sitter där sena kvällar.

 

LED LAMPOR

 

LED lampor kan användas både ute och inne

LED är ett bra val när man vill ha en energisnål lampa som ändå ger ett kraftigt ljus. LED lampor har också riktigt lång livslängd. Därför sparar man kostnad både på elräkningen och i inköp. De fungerar dessutom bra inte bara inomhus utan även i trädgården, förutsatt att man väljer rätt typ för tillämpningen. I våta miljöer ska lamporna vara fuktklassade.

Utomhus kan en spotlight till exempel lysa upp ett vackert träd. Eller också kan man belysa en damm, antingen ovanifrån eller under vattnet. Något annat som kan bli riktigt snyggt är att ha downlights som belyser husets fasad. Oavsett om du har ett modernt hus eller en äldre byggnad blir det riktigt tjusigt.