När barndomens glädje återvänder

26 juli 2020 Mikael Barani

De flesta av oss går igenom en period i livet då vi nästan tappar kontakten med allt det där som en gång i tiden betydde allt för oss. Det kan handla om allt från att spela musik till ridning. Livet nästan överrumplar oss med krav och vi hamnar i en situation där det mest känns som om att vi bara står och trampar vatten.
Vi gör helt enkelt vårt bästa för att överleva och allt utöver detta är på något sätt bara bonus.

Det är som sagt en fas som de flesta av oss måste passera. Nästan en prövningarnas tid då man känner sig som Bilbo på väg med ringen genom ödemarkerna.

Sedan kommer på något sätt det förflutna gradvis tillbaka. Man börjar ana dagsljus igen och får tillfälle att odla sina gamla intressen på nytt.
För många av oss inträffar detta efter att vi har bildat familj och barnen börjar lämna småbarnsåren bakom sig. Plötsligt är de mer självgående och som förälder upptäcker man också att man har mer tid till sitt förfogande. 

På ett sätt kan man säga att det är som att vara ung på nytt igen. Denna gång har man fördelen att både ha visdom och en bättre ekonomi på sin sida. Samtidigt gäller det att inte tappa bort den där känslan av naiv glädje och börja försöka köpa sig själv – och sina barn – lycka här i livet.
Generellt sett så får vi det bättre än våra föräldrar och det är lätt att glömma bort fina värderingar som sparsamhet och att göra mycket med lite.

Vissa tar förstås detta till sin extrem, så som skådisen Jackie Chan. Han har varit tydlig med att hans barn inte kommer att få ärva hans pengar, utan ska klara sig själv.
Kanske går det att hitta en gyllene medelväg, där man både kan erbjuda säkerhet utan att minska barnens vilja till att våga utforska livets potential.