Tre anledningar till att du behöver en tjänstepension

06 juni 2021 Camilla Holmgren

editorial

Många undrar vilken typ av pensionssparande som är bäst för dem. I denna artikel tittar vi närmare på tjänstepensioner och tre anledningar till varför de kan vara en bra idé för dig. En tjänstepension är ett sparande som du gör genom din arbetsgivare. Pengarna hamnar på en speciell kontoform, oftast ett kapitalmarknadskonto, och du kan sedan ta ut dem när du vill gå i pension.

avsättning till tjänstepension

Fördelen med en tjänstepension är att din arbetsgivare ofta bidrar till ditt sparande, vilket kan göra stor skillnad med tiden. Afaförsäkring (www.afaforsakring.se) är ett exempel på ett försäkringsbolag som vet allt om just tjänstepensioner.

1. En tjänstepension kan hjälpa dig att spara till pensionen

Om du är som de flesta människor har du förmodligen inte mycket extra pengar i slutet av varje månad att sätta in på ett sparkonto. En tjänstepension kan hjälpa dig att spara inför pensionen genom att göra det lättare att lägga undan pengar varje månad. Med en tjänstepension kan du vanligtvis få en viss summa dragen från din lön varje månad och insatt på ditt konto. Detta gör det enkelt att spara eftersom du inte behöver tänka på det – pengarna överförs automatiskt från din lönecheck till ditt konto.

2. Din arbetsgivare kan bidra till ditt tjänstepension

En av de största fördelarna med en tjänstepension är att din arbetsgivare kan bidra till ditt konto. Detta kan vara ett bra sätt att öka ditt pensionssparande, eftersom arbetsgivaravgifter kan öka med tiden. Arbetsgivaravgifterna ligger vanligtvis på mellan 2 och 10 % av din lön, men de kan variera beroende på ditt företags policy.

3. En tjänstepension är en långsiktig investering

När du sätter in pengar i en tjänstepension gör du en långsiktig investering. Det innebär att pengarna du sparar kommer att växa med tiden och finnas där för dig när du går i pension. Ju tidigare du börjar spara för pensionen, desto bättre – men det är aldrig för sent att börja!