Vad är VVS?

15 juli 2019 jonas olsson
image

VVS står för tre saker – värme, ventilation och sanitet. Men varför är dessa tre saker så viktiga? Termen omfattar många områden.VVS är en av hörnstenarna i byggnadsindustrin, men också i funktionen av våra hem. Det handlar om yrkesfolk som är utbildade i till exempel vad som tidigare kallades rörmokeri, men också installation och underhåll av värmekällor som element, ventilation, samt hantering av gas och vätskor. Det är tack vare dessa personer som vi får andas rätt luft, slipper frysa om nätterna och får rent vatten i kranen.

 

Avlopp och installationer

Om man ska använda familjära termer så kan man kalla en VVS-montör för en rörmokare eller rörläggare. Dennes arbete kretsar kring avlopp och vattenledningar. Du bör vända dig till en sådan yrkesperson om du till exempel tänker renovera huset, och behöver försäkra dig om att du får en professionellt utförd installation av till exempel kök eller badrum, men även i de fall då du behöver sätta in en varmvattenberedare, från till exempel CTC. Som du kanske anar är det också en VVS-firma man ringer till ifall något skulle gå fel, eller om man är i behov av service.

 

Välj rätt från första början

Det är inte bara villaägare och privatpersoner som har nytta av VVS-experter, utan också till exempel hyresvärdar eller företag. Att anlita en pålitlig VVS-firma är en ren nödvändighet. Det är inte enbart en försäkring att allt görs på rätt sätt, utan förebygger också framtida fel eller problem. Självfallet är det inte så att allt håller i evighet, men att göra saker noggrant och korrekt från första stund är kostnadseffektivt, även i längden. Gör om, gör rätt, kan undvikas med precisionsarbete och lite framförhållning. Det finns en trygghet i att man har anlitat en firma som är med ända från dag ett, och som vet exakt vad som ska göras när något behöver ses över eller repareras.