Vad innebär grå starr?

11 januari 2022 jonas olsson

editorial

Har du börjat se dåligt? Är du till åren kommen? I sådana fall kan det vara just grå starr som du har blivit drabbad av. 

Det är väldigt vanligt med grå starr när man blir äldre och det är en åkomma som kräver en operation av ögat eller ibland båda ögonen. Denna operation utförs av en ögonläkare och går relativt snabbt att genomföra. Trots detta är det ändå ett ganska obehagligt ingrepp, då man är vaken under tiden. 

Grå starr innebär att linsen i ögat har blivit grumlig. Därav att man då ser dåligt eller i alla fall sämre än vad man brukar göra. Man kan ofta uppleva att synen har blivit disig och dimmig, samt att man kan bli känslig för ljus och vara besvärad vid bländning. Men detta är alltså relativt enkelt åtgärdat genom en gråstarrsoperation. 

 

image

 

Hur går en gråstarrsoperation till?

Det kan självklart kännas lite obehagligt att behöva genomgå en operation i ögat. Särskilt om man behöver vara vaken under ingreppet. Men man kommer att vara bedövad och man får även lugnande medel så att man är lite trött och dåsig under själva operationen. 

Under en operation av grå starr kommer man att få en helt ny lins. Den gamla linsen i ögat blir då istället ersatt med en lins som inte är grumlig. Efter bara ett par dagar efter operationen så kommer man att kunna se som vanligt igen. Dock kan man vara ganska besvärad i ögat eller ögonen precis efter att operationen har ägt rum. 

Operationen brukar ta mellan tio och femton minuter per öga och det är en smärtfri operation att göra. Om man har glasögon innan operationen så kan det faktiskt vara så att man slipper dessa efter ingreppet. Det kan ju vara en glädjande sak att veta om ifall man ska genomgå en gråstarrsoperation.