Altandörr – en viktig del av ditt hem

25 maj 2023 Julia Zsiga

Altandörr är en viktig del av huset. Det är den som förbinder inne- och utsidan av huset och bidrar med mycket naturligt ljus, frisk luft, och en elegant estetisk touch. Funktionalitet och estetik är de två faktorer som spelar en stor roll när du väljer din altandörr. Denna artikel tar en närmare titt på några av de mest populära altandörrarna som finns på marknaden, och vad du bör tänka på när du väljer din altandörr.

Skjutdörrar

Skjutdörrar är en populär typ av altandörr på grund av deras flexibilitet och design. Skjutdörrar är enkla att använda och ger en jämn övergång mellan inomhus och utomhus. När det gäller design finns det många alternativ, inklusive trä, aluminium, och PVC. En stor fördel med skjutdörrar är att de inte tar upp mycket plats på insidan eller utsidan av huset, vilket gör dem till ett bra val om du har en begränsad yta.

När du väljer skjutdörrar är det viktigt att tänka på vissa faktorer, inklusive storlek, material, och energieffektivitet. Storleken på dörren måste passa in i öppningen där du vill ha den, och materialvalet kommer att påverka både utseendet på dörren och hur länge den kommer att hålla. Trä är ett klassiskt val, men kräver mycket underhåll. Aluminium och PVC kräver mindre underhåll, men de kan bli dyra. Energieffektivitet är ett annat viktigt faktor att ta hänsyn till eftersom detta kommer att minska din energiförbrukning och sänka dina energikostnader.

altandörr

Vikdörrar

Vikdörrar är en annan populär typ av altandörr eftersom de ger en extremt bred öppning mellan inomhus och utomhus. Vikdörrar är särskilt lämpliga för stora öppningar eftersom de kan skjutas åt sidan när de inte används. Vikdörrarna kan öppnas i två eller flera sektioner, beroende på bredden på öppningen. Även här finns det många materialalternativ, inklusive trä, aluminium, PVC och glasdörrar.

Vid valet av vikdörrar bör du tänka på samma faktorer som vid valet av skjutdörrar, inklusive storlek, material, och energieffektivitet. Det är också viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme för vikdörrarnas öppning när de inte används. Vikdörrar kräver också mycket underhåll, särskilt när det gäller rengöring av rälsarna. Men förutom detta är vikdörrar ett utmärkt val för den som vill ha en vid öppning från hemmet till uteplatsen eller trädgården och njuta av en härlig inomhus- och utomhusmiljö.

Dubbel- eller singeldörrar

Dubbel- eller singeldörrar är den mer klassiska typen av altandörr. Detta är inte lika trendigt som skjutdörrar och vikdörrar, men det är fortfarande ett populärt alternativ. Om du har ett mindre utrymme för utsikten så kan en enkel dörr, eller en dubbel dörr vara ett bra val. Det finns många designalternativ för dörrbladet, inklusive trä, glas och stål. När du väljer detta alternativet bör du tänka på underhåll, energieffektivitet och säkerhet. Dubbeldörrar kan också ha en mer formell och elegant design, vilket ofta passar väl till äldre husstilar.