Bokbinderi för dig

22 juli 2021 Lily Hansen

Från början var bokbinderi ett rent hantverksyrke, men i dag utförs arbetet för de mesta av maskiner. Det första du kanske tänker på är att det enbart är inbundna böcker det gäller men ett bokbinderi jobbar även med tidskrifter, broschyrer, häften, pocketböcker och andra trycksaker. Förutom att binda in böcker så kan de även erbjuda lagningar och restaurering.

Du kanske äger en gammal bok som du är rädd om och vill få den restaurerad, eller kanske vill din organisation binda in protokoll, diarier eller annan dokumentation. Det finns mycket som ett bokbinderi kan hjälpa dig med och de svarar gärna på dina frågor. I samarbete med dig så hjälper de till med materialval och annat så att produktens slutliga utförande blir som du önskar

Handbokbindning är ett gammalt och traditionellt yrke där det ges frihet till eget skapande och det finns en yrkesutbildning i bokbinderi. Är du kreativ och söker ett spännande jobb så kanske det är en utbildning för dig. Det är trist när gamla traditionella yrken börjar att försvinna. Förr i tiden var det munkar som satt och kopierade böcker ord för ord, vilket gjorde att böcker då var dyra och väldigt sällsynta.

 

 

Binda in en bok

Det brukar gå till på följande sätt att binda in en bok: de tryckta arken delas i rätt storlek, viks och ordnas i bokblock. Sedan sätts boken ihop med limbindning eller trådhäftning, därefter skärs boken runt om. Sist förses den med en pärm. Pärmen tillverkas i särskilda maskiner där papper skärs till och de kan ibland förses med tryck. Bok och pärm fogas sedan samman och det görs i en inhängningsmaskin.

Det finns olika bandtyper och begreppet band refererar till en boks konstruktion. Olika typer av band skiljer man på efter typen av klädsel på pärmar och rygg. Några bandtyper är skinnband, klotband, pergamentband, linneband och häftad.