Hur fungerar en lyftkran?

20 maj 2019 jonas olsson
Hur fungerar en lyftkran?

Lyftkranar används både på byggarbetsplatser och inom industrin vid konstruktion av tyngre saker. En lyftkran kan beskrivas som en anläggningsmaskin som används för att lyfta eller sänka material. Den är utrustad med taljor och stålvajrar. Den styrs ofta från en hytt på kranen eller med en radiokontroll som hålls i handen.

Kommunikationen mellan de som jobbar är viktig för att arbetsplatserna ska vara säkra och för att undvika olyckor. Den som manövrerar kranen får stöd från någon nere på marken. Personen på marken kan kommunicera med hjälp av händerna, genom att göra tecken, eller kommunicera via radio. När lyftkranar används inom byggindustrin är de ofta temporärt konstruerade och sitter fast på en mobil plattform eller i marken.

 

Olika kranar

Det finns olika typer av kranar: terränggående mobilkranar, larvkranar, kranar anpassade för gruvor, hamnar, brolyft, industri, byggprojekt eller olyckor/haverier.

En mobilkran består av en teleskopisk järn- eller stålbom som är fastsatt på en mobil plattform via ett gångjärn. Sedan är det ett system av hydraulcylindrar eller kablar som höjer och sänker bommen.

En tornkran är en modern typ av självbalanserande kran som ofta används när högre byggnader ska konstrueras. När tornkranen är fixerad vid marken ger den en bra kombination av lyfthöjd och lastförmåga.

Företag som levererar lyftkranar

Det finns leverantörer som erbjuder olika typer av lyft- och transporttjänster. Oavsett om det är lyftkranar i Piteå eller Ystad som behövs, finns det företag som kan erbjuda det mesta. Det kan vara smidigt att hitta en leverantör som kan erbjuda flera olika tjänster.

Det finns företag med lång erfarenhet och kunnig personal som erbjuder en helhetslösning till sina kunder. Det finns leverantörer som kan lösa både lyft- och transportbehov. Så kallade ”all-in-one” leverantörer tar ansvar för att kunden slipper hålla koll på flera olika leverantörer. Leverantörer kan vara specialiserade på bland annat komplicerade lyft, transporter och montage.